We gaan beginnen!

Het is bijna zo ver. Experiment Krewerd gaat beginnen. Over drie weken worden er knopen doorgehakt. Dan krijgen alle inwoners van ons dorp eindelijk duidelijkheid over de mogelijke versterking van hun huis.

Onze adviseur Fons Verheijen legt het proces uit: ,,Over drie weken begint de beoordeling. Dan gaat een constructeur van de NCG op ieder adres in het dorp in gesprek met de bewoners en hun architect. Hierbij is ook de Hanzehogeschool betrokken.’’ ,,Per dag worden twee woningen bezocht. Na afloop van zo’n bezoek gaan ze met z’n allen naar het dorpshuis en zetten ze de maatregelen op papier. Aan het einde van de middag heb je de basis van het plan en weten bewoners waar zij aan toe zijn’’, aldus Fons Verheijen.

Door deze unieke aanpak van Experiment Krewerd, hebben alle inwoners op korte termijn dus duidelijkheid over de versterking van hun huis. Samen met de architecten kunnen zij dan voor de zomer een goed plan maken voor de verbouwing of herbouw van hun huis.

Initiatiefnemer Tom Roggema waarschuwt niettemin voor te groot optimisme. ,,We zijn allemaal enthousiast over de ontwikkelingen. Maar we moeten realistisch blijven in onze verwachtingen. Het is niet zo dat iedereen straks ineens een nieuw huis heeft. We hebben nog steeds te maken met dezelfde overheidsinstanties, zoals de NCG. Die vergoedt alleen de kosten die beslist nodig zijn om huizen veilig te maken.’’