Geestelijke zorg in Krewerd
Door Frits Postema
Tijdens Experiment Krewerd wordt geestelijke zorg geboden aan de inwoners. Waarom is dat nodig? En wat houdt het in? Frits Postema vertelt.
De versterking van woningen in het aardbevingsgebied is een operatie met enorme gevolgen. Niet alleen in materiële zin, ook immaterieel. Het zal ons leven en beleven, ons gevoel en onze relaties raken. Ook nu we als dorp hebben gekozen voor een eigen aanpak. Waarschijnlijk wordt ons dorp letterlijk en figuurlijk op z’n kop gezet.
Of dat erg is, valt nog te bezien. Honderd jaar geleden zag ons dorp er ook anders uit dan nu en over honderd jaar zal het er weer anders uitzien. Kenmerkend voor het leven is dat het steeds weer opnieuw begint, in woorden en in daden. Hoe houd je als mens het hoofd koel en hoe houd je elkaar vast. Dat is een vraag die onder andere voortkomt uit het onderzoek dat gedaan is door het Gronings perspectief. Kijk voor meer informatie op www.groningsperspectief.nl
Waardevol
Het zijn vragen die ik ook in mijn werk vaak tegenkom. Ons ‘wonen’ en ons ‘thuis’ worden aangetast. De samenhang van de samenleving wordt ondermijnd. Het zijn belangrijke begrippen in ons leven. Ze hebben de betekenis van ‘in relatie staan tot…’… je net vernieuwde keuken, je eigen plek in jouw huis, dat lievelingsplekje in jouw tuin, je kamer met die prachtige poster van Beyoncé, je hobby, je konijn, je kippen, je hond of je poes, jouw gezin, je partner, je buren.
Lees meer