Enthousiaste minister op bezoek in Krewerd

28 juni 2021

Ze wandelde ontspannen door het dorp en genoot zichtbaar. Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken bracht vandaag een bezoek aan Krewerd. Ze is enthousiast over het Experiment.

Ollongren werd ontvangen door het bestuur van de dorpscoöperatie. In Kredo, waar ze gastvrij werd onthaald op koffie en taart, gaf Tom Roggema een presentatie over Experiment Krewerd. Hij vertelde, samen met voorzitter Willem Smink, over de unieke aanpak waarbij de bewoners zelf de versterking ter hand nemen. Speciale aandacht en waardering was er voor de ondersteuning van het Experiment door Fons Verheijen en de rol van de beroepsgroep van architecten, die de inwoners bijstaan met raad en daad.

 

 

Regenboog

Er werd niet onder stoelen of banken gestoken dat Krewerd met haar eigenwijze koers ook een bitter en slepend gevecht levert tegen bureaucratische molens. Dit vergt soms een hoge tol van onze kleine gemeenschap. Tom drukte dit uit met de overhandiging van een zelf ontworpen Groningse vlag in (hoe actueel!) regenboogkleuren. De minister vond dit kostelijk.

 

 

Ze noemde Krewerd ,,een voorbeeld voor andere dorpen in Groningen en een prachtig initiatief van onderop. U toont een geweldig doorzettingsvermogen. Ik ben onder de indruk’’. Onder haar goedkeurende blik beloofde directeur Peter Spijkerman van de NCG dat hij vanaf nu de coördinatie van de versterkingsoperatie in handen laat van het dorp. Spijkerman maakte ook bekend dat de eerste reeks begrotingen van bewoners uit Krewerd is goedgekeurd.

Boer Bart

Ollongren maakte vervolgens een wandeling door het dorp. Ze praatte met Boer Bart en met verschillende inwoners die ze spontaan tegen het lijf liep. Ook werd de minister voor de camera geïnterviewd door Liefke Knol, als bijdrage aan de documentaire over Krewerd.

 

 

Bekijk hier de PowerPoint van Tom Roggema