Inwoners Krewerd eisen Veilig Woning Verklaring

De inwoners van Krewerd eisen dat de Staat der Nederlanden hun huizen onverwijld veilig verklaart. Tijdens een bijeenkomst in dorpshuis Kredo, vrijdagmiddag 2 november, tekenden de aanwezige inwoners een brief aan minister Wiebes van Economische Zaken waarin zij hem manen om voor hun huizen met spoed een `Woning Veilig Verklaring’ af te geven.

Er was veel pers aanwezig bij de unieke actie.

,,Ons geduld is op. Nu zetten we de procedure op zijn kop en draaien de boel om. De Staat moet eindelijk uitsluitsel geven. En wel meteen’’, motiveerde Fons Verheijen.

Er is volgens Verheijen geen enkel beletsel meer voor de overheid om over de veiligheid van de huizen in het dorp uitsluitsel te geven. Vrijwel alle woningen zijn eerder dit jaar op aangeven van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) geïnspecteerd. ,,Maar de versterkingsoperatie ligt stil en wij wachten al vijf jaar in slopende onzekerheid of onze huizen nog wel veilig en aardbevingsbestendig zijn’’, zo schrijven de Krewerders aan de minister.

De inwoners wijzen hem op de zorgplicht die de Staat der Nederlanden heeft voor haar inwoners, zoals omschreven in de Grondwet. Ook zijn hun rechten op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens in het geding. De inwoners schrijven: ,,Wij willen dat u eindelijk rust brengt en ons een verklaring geeft dat we veilig wonen. Dit zal ons tevens de waarde van ons onroerend goed teruggeven.’’

Volgens Fons Verheyen zal Experiment Krewerd er niet voor terugdeinzen om de eis aan de Staat zo nodig juridisch af te dwingen.

Lees hier de brief aan de minister (pdf)

experiment krewerd