Hoe kies ik mijn eigen architect?

Kies uw eigen architect

Het is tijd dat de bewoners van Krewerd hun eigen architecten kiezen. Hoe gaan we dat doen? 

Meer informatie over de architecten is bovenaan de voorpagina van de website te vinden, door de button Architecten aan te klikken. Zij stellen zich graag aan u voor:

Ane Melein (Melein Architectuur), Jan Arend Mulder, Herwin Dietvorst, Peter Oterdoorn, Francine Neerhof Oving, Derk Flikkema (BureauNoordeloos), René Wubs, Siert Helder, Peter Zomerdijk, Erik Smid, Dianne Maas, Anton Visser, +PEIL, Joyce Kuiken, MAD Architecten, Pim Benus, Vector-i, MX13, Dennis Hofstee, Sandra Grabs, Fokko van der Veen (Kwint architecten), Arnold Venema (Vdp Architecten), Peter de Boer (pdb|design), Reinier de Gooijer, Johan de Groot (LYVR architecten) en Emiel Noordhuis.

Hoe kiest u een eigen architect? Fons legt uit:

,,De kogel is door de kerk, het Experiment Krewerd komt uit de startblokken. In het voorjaar worden de huizen door constructeurs beoordeeld of ze veilig zijn, uw architecten gaan dan samen met u plannen maken, om uw huis veiliger te maken, energieneutraal en toekomstbestendig.

De normale gang bij de versterkingsoperatie is, dat de bewoners met vertegenwoordigers van de NCG, constructeurs en aannemers aan de keukentafel zitten. Die leggen dan uit wat er aan de woning gedaan moet worden. Het zijn allemaal deskundigen die niet ú, maar de NAM of de overheid als opdrachtgever hebben.

In Krewerd doen wij het anders. Bij de keukentafelgesprekken bent u straks óók deskundig, want u heeft uw eigen deskundige architect naast u. Uw architect gaat met u uw plannen maken. Dat kunnen zij beter dan de constructeur of een aannemer. Want een architect kruipt in uw huid, en ontwerpt wat u wil. Hij is onafhankelijk, hij heeft maar één opdrachtgever en dat bent u. De architect kijkt ook hoe een plan goed past in Krewerd als geheel, het dorps-DNA.

Financiële vergoeding

Voor elk huis dat versterkt moet worden, stelt de NCG 5000 euro ter beschikking. U krijgt dit geld om daarmee uw architect te betalen. Zo wordt u de opdrachtgever, en niet de NCG, de NAM, of de overheid.

Voor de vergoeding gaat de architect met u een Voorlopig Ontwerp maken, met begroting.

In deze begroting staan alle kosten die nodig zijn om de plannen uit te voeren (bouwkosten, architectenkosten om de tekeningen verder af te maken, de aanbesteding onder aannemers, toezicht op de bouw en toezicht bij de oplevering, zodat u ook precies krijgt wat afgesproken is, eventuele verhuiskosten enz. enz.).

Als de plannen door de Gemeente Delfzijl en de NCG worden goedgekeurd, komt het budget vrij en kunnen we overgaan tot de uitvoering van de plannen. Op de bewonersavond van 10 december zullen we dit verder uitleggen.

Met wie ga ik in zee?

Vanwege de voortgang is het nu tijd dat u (uiteraard als u dat wilt) uw keuze gaat maken met welke architect u in zee wilt gaan. Deze keuze is belangrijk: u moet vertrouwen hebben in de architect, er moet een klik zijn, en u moet u thuis voelen bij de ontwerpen die hij maakt.

Op deze website introduceren Groninger architecten zich. Bovenaan de voorpagina (home) staat het `knopje’ Architecten. Klik dit aan en u kunt zich oriënteren op het aanbod. Als u een bepaalde architect ziet zitten, dan kunt u een gesprek aan gaan. Wilt u een andere architect, dan kan dat ook, het is immers uw keuze. Bekijk wat ze schrijven en bestudeer hun reeds gemaakte ontwerpen op hun website.

Wilt u geholpen worden met het maken van uw keuze? Vraag het aan een van de bestuursleden van de Dorpscoöperatie. Zij kunnen dit regelen!