Krewerd inspireert jonge kunstenaars

Experiment Krewerd krijgt veel publiciteit en trekt landelijk aandacht. Dat leidt soms tot verrassende contacten en initiatieven. Zo heeft een klasje jonge kunstenaars onlangs het dorp bezocht. Ze maakten bijzondere ontwerpen.

Zes internationale studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag kregen voor het afgelopen semester opdracht om een kunstwerk of een artistiek ingerichte ontmoetingsplek te ontwerpen voor Krewerd. De studenten, allemaal dames en vooral afkomstig uit China, brachten in het voorjaar een bezoek aan ons dorp. Ze werden rondgeleid door onze adviseur, architect Fons Verheijen.

De studentes moesten hun studies uitwerken in een passend, oer-Gronings materiaal: klei. De resultaten zijn hier op de website te vinden. Fons Verheijen vindt dat de jonge kunstenaars ,,mooi en inspirerend’’ werk hebben geleverd. De dorpscoöperatie overweegt om de ontwerpen tentoon te stellen in Kredo.

Een van de studentes, Hyemi Lee, mag haar ontwerp de komende tijd verder uitwerken. Het gaat om een dorpsoven met een hoge pijp. Verheijen: ,,Wie weet, kunnen we dat idee op een of andere wijze gebruiken voor ons dorpsplan.’’