Krewerd vlagt en luidt de torenklok

In krewerd ging vandaag, woensdag 15 juli de vlag uit. Ook werd de torenklok van de middeleeuwse Mariakerk geluid. De inwoners vieren zo het startmoment van de versterkingsoperatie in hun dorp.

Lees in dit bericht hoe de ontvangst verliep, en bekijk de vrolijke foto’s.

Na bijna acht jaar wachten en moeizaam onderhandelen met de betrokken instanties, arriveerden vandaag eindelijk de constructeurs die de finale beoordeling van de huizen in Krewerd gaan doen. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft de unieke experimentele aanpak van de inwoners geaccepteerd.

De huizen worden door de ingeschakelde constructeurs sneller, praktischer en goedkoper doorgerekend dan tot nu toe gebruikelijk is in het aardbevingsgebied. Bovendien hebben alle bewoners tijdens het beoordelingsproces en bij uitvoering van de daadwerkelijke versterking, professionele ondersteuning van een eigen architect.

Succes

Voordat de constructeurs beginnen met de opname van het eerste huis, worden ze ontvangen door een delegatie inwoners. Kinderen uit Krewerd overhandigen dan symbolisch de eerste bouwsteen. ,,We willen de constructeurs en architecten succes wensen in de hoop dat de beoordelingen goed uitpakken’’, aldus inwoner Guus Claessens.

Veel inwoners van Krewerd kwamen naar de feestelijke ontvangst. Drie kleine dorpsgenoten overhandigden symbolisch de eerste steen aan constructeur Harm Hoorn.