NCG geeft opheldering over inspecties

Fons Verheijen heeft namens Experiment Krewerd opheldering over de inspecties gevraagd en ook gekregen van de NCG. Hij vertelt:

,,Naar aanleiding van de brief van Vera van Beers heb ik contact gelegd met Hedwig de Boer van het NCG. Ik heb haar voorgelegd dat er onrust en onduidelijkheid is over de inspecties. Dit in relatie tot het Experiment Krewerd, waarbij afgesproken is dat architecten straks de bewoners bijstaan.

Zij gaf aan dat de inspectieronde nog gaat via het oude systeem. Op aanwijzing van de NCG geeft het CVW de opdrachten aan de inspecteurs; het klopt dus dat het CVW een handtekening vraagt. Evenzo is het dat de NAM als betaler dus indirect betrokken is. Dit gaat veranderen in september als er meer duidelijkheid komt, hoe het verder gaat met de versterking.

De opdracht aan de inspecteurs behelst alleen de opname en inspectie. De constructeurs worden nog niet ingeschakeld voor de veiligheidsanalyse. Als dat straks wel zou gebeuren, geldt voor Krewerd dat zij alleen de analyse maken waar een huis onveilig is. Het is dan aan de architecten samen met de bewoners om oplossingen te bedenken, die dan weer door de constructeurs gecheckt worden.”

Waarom worden er tijdens de inspectie zo veel foto’s gemaakt?

,,In de oude opzet kreeg de bewoner, wiens huis versterkt moet worden, “koppelkansen” aangeboden. Men kreeg voor 4000 tot 7000 euro de mogelijkheid aangeboden energiebesparende maatregelen te nemen, omdat er het huis toch al wordt verbouwd. Daarom worden nu ook bij de inspectie de installaties van het huis (bijvoorbeeld met foto’s) meegenomen. Opdat men een adequaat voorstel voor energiebesparingen kan formuleren.”

Volgens Fons Verheijen kunnen de inwoners van Krewerd gerust en met vertrouwen de inspecties laten plaatsvinden. ,,Het heeft geen gevolgen voor de uitgangspunten van Experiment Krewerd. Die blijven onveranderd: hier nemen de inwoners straks zelf, samen met hun architect, de beslissingen over de eventuele aanpak van hun huis.”