Oproep: praat mee over een dorpscoöperatie

Tijdens de bijeenkomst van afgelopen vrijdag in Krewerd is gesproken over de oprichting van een dorpscoöperatie. Experiment Krewerd heeft een rechtsvorm nodig, zo adviseerde organisatiedeskundige Jan Kleine. Een coöperatie is in zijn ogen de beste organisatorische en juridische structuur.

Een coöperatie is een soort vereniging, een democratisch georganiseerde structuur, die veel voor het dorp kan regelen. Zoals het aanvragen en beheren van subsidiegeld. De tijd hiervoor is rijp, betoogt onze adviseur Fons Verheijen. ,,De versterkingsoperatie van de overheid dreigt opnieuw in een moeras te zakken. Wel stelt diezelfde overheid de komende tijd veel geld beschikbaar voor energietransitie en de regionale economie in Groningen. Daar kunnen we van profiteren. Krewerd moet met plannen komen voor het dorp en daarvoor subsidies aanvragen. Dat is nu zeer kansrijk.’’

Verheijen riep de inwoners van Krewerd op om de uitdaging op te pakken: ,,Kom in actie! Denk mee en praat mee over de oprichting van een coöperatie.’’ Aanmelden kan bij de leden van het projectteam van Experiment Krewerd, Tom Roggema en Frits Postema.