Zwaluw en vleermuis krijgen eigen toren

18 december 2020

Als er straks wordt gebouwd en versterkt in ons dorp, verliezen veel dieren hun onderkomen. Ga maar na: bijna alle dakpannen moeten er af en spouwmuren worden versterkt. Waar moeten de huismussen, zwaluwen en vleermuizen dan heen? In de Dorpscoöperatie is hiervoor een oplossing bedacht. Krewerd krijgt een faunatoren!

Onze dorpsbouwmeester Fons Verheyen heeft een prijsvraag uitgeschreven onder alle architecten die in het dorp actief zijn. Zij mogen allemaal een eigen ontwerp maken voor de faunatoren. Het moet een toren zijn die straks onderdak biedt aan alle dieren die in het dorp voorkomen. Welke soorten dat zijn en welke behoeften zij hebben, wordt tijdig geïnventariseerd. Zodat hun al voor de versterking alternatieve `huisvesting’ geboden kan worden.

Trapveldje

De faunatoren moet verrijzen op het trapveldje bij het haventje, tegenover Boer Bart. Het bouwwerk moet passen bij het DNA van ons dorp. Toch roept Fons de architecten op om ,,creatief en eigenzinnig’’ te zijn in hun ontwerpen. De ontwerpen worden tentoongesteld in Kredo. Als inwoners zijn we samen jury; op een bewonersavond op 8 februari maken we een keuze. De winnende
architect krijgt 1000 euro en mag de faunatoren realiseren.