Faunagevel voor alle gevleugelde vrienden van Krewerd

12 april 2023

Naast de middeleeuwse toren van de Mariakerk lijkt het een dreumes. Toch is de faunatoren in Krewerd, met zijn 5 meter, een respectabel onderkomen voor alles wat vliegt in en om Krewerd. Het bouwwerk, in de vorm van een puntgevel, is de dag na Pasen geplaatst met behulp van een kraan.

De houten toren is een idee van dorpsecoloog Jan Doevendans. ,,Ik noem het `de 5V-gevel’. Hij is bedoeld voor vogels, vlinders en vleermuizen, die hier in vrede en vrijheid kunnen leven.”

De aankomende versterking van huizen in het dorp, soms verbouwingen, soms complete sloop en nieuwbouw, dreigde de gevleugelde vrienden van het dorp dakloos te maken. In de gevel, geplaatst op het trapveldje, vinden zij een tijdelijk alternatief. De gevel is ontworpen door Buitenbedrijf BBZ en vervaardigd door Trainingscentrum Leerbouwen.

Voor ieder huis in Krewerd wordt de komende tijd vooraf bekeken of er ook nog aanvullende maatregelen nodig zijn voor dieren.

Lees ook het bericht op RTV Noord:
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1012790/faunagevel-voor-vogels-vleermuizen-en-vlinders-tijdens-versterkingsoperatie-in-krewerd