Krewerd e-neutraal!

27 augustus 2021

Groot nieuws over Experiment Krewerd! Ons dorp wordt energieneutraal. We hebben de status van ‘proeftuin’ verworven en krijgen van het Rijk 5 miljoen euro om onze energieplannen uit te voeren.

Dit heuglijke nieuws hebben we pas ontvangen, nadat onze subsidieaanvraag eerder door het Rijk was afgewezen. Tussenkomst van burgemeester Gerard Beukema heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken alsnog bewogen om Krewerd de status van proeftuin toe te kennen.

Ongeveer de helft van de subsidie komt toe aan onze buurdorpen Holwierde en Godlinze. Zij liften mee op het initiatief van Krewerd. Ons dorp is het eerst aan de beurt. We gaan het geld gebruiken om alle huizen te isoleren en voor ieder een hybride warmtepomp aan te schaffen.

Daarnaast komt er een zonneveld, of er worden panelen op daken gelegd. En tot slot krijgt Krewerd een vergistingsinstallatie voor rioolslib, die groen gas produceert.

Ons dorp is daarna aardgasvrij en energieneutraal. De energiemaatregelen worden tegelijk uitgevoerd met de versterking van onze huizen.